Jak najít práci ve Švédsku

Jak najít práci ve Švédsku? Víte, co to je fack, vikarie a kde hledat pracovní příležitosti? Co potřebujete za dokumenty?

Jak najít práci ve Švédsku

Základní informace, které se vám určitě budou hodit, pokud hledáte práci ve Švédsku. V tomto článku najdete seznam pojmů, odkazů a doporučení, jak najít práci ve Švédsku.

1. Identifikační číslo (PN)

Jako občan Evropské unie nepotřebujete žádné speciální povolení k pobytu nebo pracovní vízum. V EU zemích máme volný pohyb osob. Co budete pravděpodobně potřebovat je PN (personnummer), švédské rodné číslo a nebo alespoň jeho light verzi SN (sammordningsnummer), koordinační číslo. Bez čísla vás nenechají otevřít bankovní účet ve Švédsku. Také švédské zdravotní pojištění získáte přidělením PN.

Více o PN a SN najdete na stránkách Skatteverket. Pomoci vám může i švédský Úřad práce Arbetsförmedlingen, ale nečekejte od nich žádné zázraky.

2. Jazykové dovednosti

Většina pracovních míst ve Švédsku vyžaduje znalost švédštiny nebo alespoň angličtiny. Pokud neumíte anglicky, tak bude dost těžké se domluvit na čemkoliv se zaměstnavatelem nebo absolvovat pohovor. Jediná cesta bez jazyků vede přes české kontakty, občas na FB skupinách shání touto cestou Češi nějaké spolupracovníky. Ale ani tady není záruka, že vás bez jazyků bude někdo schopný zaměstnat.

Švédská státní správa má někdy v pracovních inzerátech formální požadavky na znalost švédštiny. Můžete zahlédnout třeba SAS 2, což je Svenska som andra språk (švédština jako druhý jazyk).

Některá zaměstnání nemůžete vykonávat bez splnění jazykových požadavků, takto to mají například lékaři.

3. Uznání kvalifikací, překlad diplomů a vysvědčení

Tady se požadavky velmi liší podle oboru, ve kterém se pohybujete. Zatímco v soukromé sféře si požadavky určuje každá firma, státní (úřady), regionální (zdravotnictví) a komunální zaměstnání (školství, sociální služby) mají většinou uniformální požadavky jako je jazyková vybavenost nebo formální vzdělání.

Pokud nechcete do korporátu, doporučuji si přeložit středoškolská vysvědčení a odeslat je na úřad UHR, který vám vydá vyjádření, jak vaše české vzdělání odpovídá švédskému. V tomto vyjádření najdete třeba, že česká maturita z angličtiny v základní verzi odpovídá Engelska 5, nebo že gymnaziální matematika je Matematik 3.

Totéž platí o vysokoškolském diplomu – odeslat na UHR a získat vyjádření. Vaše vysokoškolská kvalifikace je teoreticky uznána po celé Evropské unii. Můžete se ale setkat s trochou nedůvěry k zahraničnímu vzdělání, proto je vždy dobré přiložit dokument UHR o uznání vzdělání.

4. Porozumět inzerátu

V pracovním inzerátu najdete hned několik sekcí, kterým nemusíte na první dobrou rozumět:

Referenser (reference)

Ve Švédsku je běžné požadovat jméno a číslo dvou osob, kterým váš budoucí zaměstnavatel zavolá nebo napíše, aby si udělal obrázek, co jste za člověka. Nejlepší je, pokud máte reference ve Švédsku. Reference vám může dát váš bývalý šéf, nadřízený, kolega, učitel. Pokud jste ve Švédsku nepracovali, tak doporučuji najít si nějaké aktivity, kde s trochou kreativity seženete reference. Reference vám může dát i spolupracovník z dobrovolnické organizace nebo mentor. Pokud budete uvádět reference, zeptejte se vždy dané osoby dopředu.

Fack (odbor)

V mnoha inzerátech najdete odkaz na fack, což je odbor. Na mnoha pracovištích se zaměstnanci sdružují do odborů. V případě sporů se zaměstnavatelem vám facket pomůže, pokud si platíte členství. Zjistěte si, který odbor je na vašem pracovišti nejsilnější.

SAS 2, SFI D

Tyto zkratky jsou odkazy na jazykové požadavky. Kromě těchto zkratek zarazíte třeba na Engelska 5, což je požadavek na znalost angličtiny podle švédské škály.

Heltid, deltid, vikarie

Jedná se o formy zaměstnání. Heltid je zaměstnání na plný úvazek, deltid na částečný úvazek a vikarie/timmanstäld je záskok.

Friskvårdsbidrag (benefity)

Ve Švédsku většinou dostanete každý kalendářní rok příspěvek na sportovní aktivity. Tato částka se pohybuje od 0-5 000 SEK. Můžete ji využít na masáže, permanentku do tělocvičny a nebo třeba tenis. Seznam povolených aktivit najdete na Skatteverket.

4. Systém a struktura

Struktura dne

Hledání práce vyžaduje pevné nervy a dobrou organizovanost. Pokud jste momentálně bez práce, tak si vytvořte pevnou strukturu dne. Například každý den hledejte práci mezi 9-12 hodinou dopoledne a zbytek dne se věnujte něčemu jinému. Jinak je risk, že vám lidově hrábne.

Uložte si pracovní inzerát v PDF

Inzerát je často po uplynutí deadlinu nedostupný. Proto si uložte všechny inzeráty, můžete se k nim vrátit při přípravě na pohovor.

Tabulka v Excelu

Vytvořte si seznam pozic, kam jste odeslali životopis a piště si, v jakém stádiu výběrového řízení zrovna jste. To vám pomůže rozumět, na jakých pozicích statisticky zaznamenáváte větší úspěch.

Newsletter s nabídkami práce

Celkem jednodušše můžete rychle získat přehled o všech pozicích ve vašem oboru kombinací newsletterů s vypsanými pozicemi, které vám budou chodit na e-mail. Švédsky budete chtít najít sekci prenumerera på jobb/lediga tjänster. Newslettery můžete dostávat na email nebo RSS kanál v prohlížeči. Každé ráno si ušetříte dost času hledáním, pokud budete mít všechny informace o nově přidaných pozicích rovnou v mejlu.

Volání zaměstnavatelům

Ve většině inzerátů najdete kontakt na šéfy nebo HR. Zavolejte jim a vyjádřete zájem a nebo se zeptejte na nějaké otázky. Takto se dost zvýšuje šance, že se po vašem telefonátu podívají recruiteři na váš CV, který by jinak zapadl mezi ostatními. Tato metoda je ozkoušená a prověřená nejen mnou!

Řekněte si o zpětnou vazbu

Pokud vás na vysněnou pozici nevyberou a vy nerozumíte proč, řekněte si o feedback. Pošlete e-mail a zeptejte si, proč vás nevybrali. Pravděpodobně vám neodepíšou, ale někdy odpověď dostanete. Z těchto informací můžete čerpat v budoucnu.

V prvních letech ve Švédsku jsem tímto způsobem dostala ledovou sprchu od nejmenovaného úřadu, kam jsem se opakovaně hlásila. Jejich odůvodnění, proč mě nepozvali k pohovoru bylo, že jsem nic nestudovala ve Švédsku a pravděpodobně by na mě byla jejich švédština moc těžká. Nic naplat, že jsem tou dobou pracovala již několik let ve státní správě ve Švédsku. Díky tomuto e-mailů jsem si ujasnila, že na tento úřad energii plácat rozhodně nemusím.

5. Příprava životopisu

Váš životopis musí přirozeně být v angličtině nebo švédštině.

Důležité je, abyste všemu ve vašem CV rozuměli a byli si jistí, že jste všechno správně přeložili. Nebuďte jako já, která si spletla hemstjänst (domácí asistence) se städ (úklid) a na pohovoru se divila, že šéfová nevídí, že jsem pracovala v hotelu…

V některých oborech, například moje oblíbená státní správa a komunální zaměstnání, si s anglickým životopisem neškrtnete.

Říká se, že každý recruiter věnuje životopisu v průměru 3-5 vteřin. Zkraťte, zjednodušte a graficky zpřehledněte váš životopis. Stránka nebo dvě stačí. Vynechejte irelevantní, léta stará zaměstnání a základní školy.

Také je dobré pošvédštit váš životopis. Myslete jako Švédi. Pokud bylo vaše zaměstnání v Čechách třeba hlídač krav, ale ve Švédsku je stejné povolání se stejnou pracovní náplní nazýváno dozorce dobytka, tak nemusíte vaší českou pozici překládat doslovně. Místo toho ji uzpůsobte tak, aby Švédi rozuměli, co jste v zahraničí dělali.

Nezapomeňte, že vy vašemu životopisu rozumíte, ale průměrný Švéd pravděpodobně neví o Česku nic, nezná žádné naše školy, nerozumí, jak jsou kvalitní, neslyšel o menších firmách a nemá stejné úřady. Musíte jim to ulehčit. Hlavní je, aby si vás dokázali spojit s nečím, co znají a co dokážou zařadit. Cultural fit je velmi důležitý a může se stát, že pokud ve Švédsku nerozumí, kdo jste a kam si vás zařadit, bude pro ně těžké si představit, jak u fiky tlacháte o počasí a o tom, kde mají nejlepší kanelbulle.

6. Pracovní portály

Arbetsförmedlingen (Švédský úřad práce)

Oficiální švédský úřad pro zaměstnanost provozuje online platformu, kde můžete najít pracovní příležitosti ve Švédsku.

Webová stránka: Arbetsförmedlingen

LinkedIn

LinkedIn je mezinárodní profesní síť, která nabízí mnoho pracovních příležitostí ve Švédsku. Můžete také sledovat firmy a dostávat doporučení na základě vaší profesní sítě.

Webová stránka: LinkedIn

Monster

Monster je další mezinárodní pracovní portál s nabídkami pracovních míst ve Švédsku.

Webová stránka: Monster

CareerBuilder

Tento portál nabízí pracovní příležitosti v různých odvětvích ve Švédsku.

Webová stránka: CareerBuilder

Indeed

Indeed je další mezinárodní pracovní portál, který má nabídky pracovních míst ve Švédsku.

Webová stránka: Indeed

Jooble

Jooble je vyhledávač pracovních míst, který agreguje inzeráty z různých pracovních portálů ve Švédsku.

Webová stránka: Jooble

Glassdoor

Glassdoor nabízí informace o pracovních místech, recenze zaměstnavatelů a platové informace pro Švédsko.

Webová stránka: Glassdoor

Jobba statlig

Web, kde najdete pracovní příležitosti ve státní správě.

Webová stránka: Jobba statligt

Další odkazy, které by se vám mohli hodit