Tipy na učení švédštiny

Tipy na učení švédštiny, které v učebnících nejadete a na kurzu vám je neporadí.

Polepte si doma nábytek

Můžete si polepit nábytek a věci denní potřeby švédským překladem. Uvidíte je, pokaždé, když se na ně podíváte a lépe si je zapamatujete.

Vytvářejte konverzační příležitosti

Vystavujte se novým konverzačním příležitostem, např. se v supermarketu se můžete zeptat na to, kde je mouka, i když ji nepotřebujete.

Mějte u sebe blok

Mějte u sebe blok nebo telefon a piště si neznámá slovíčka. Ty si později můžete vyhledat a zanést třeba do vámi vytvořeného kurzu v aplikaci Memrise.

Odhoďte stud

Ve Švédsku vás ještě nikdo nezná a nevadí tudíž, že se ztrapníte při pokusu mluvit švédsky. Nikdo si to nebude pamatovat.

Zakažte si komfortní zónu

Jak je známo, v komfortní zóně se nic nenaučí. U učení vám někdy bude nepříjemně, ale z těchto situací se nejlépe učí.

Kontrolujte konverzaci

Když mluvíte ty, nikdo se vás nemůže ptát na otázky, kterým byste nerozuměli. Když mlčíte, tak riskujete, že se vás ostatní lidi budou sami ptát ve snaze vás zapojit. Pokud budete aktivní a sem tam něco přihodíte, nebo se dokonce zeptáte vy, zmenšuje se riziko, že se vás lidé budou ptát na věci, kterým nerozumíte. Možná to zní vtipně, ale zkuste to.

Dejte si cíle

Naučit se za dva měsíce švédsky asi realistické není, ale naučit se všechny tvary sloves v minulém čase rozhodně ano.

Osvojte si tématická slovíčka

Osvojte si slovíčka, kterým se ve vašem oboru nebo ve Švédsku nevyhnete a tím předejdete neporozumění. Až je někdo použije, tak vy už je budete dávno umět. Zejména u švédštiny, která nemá komplikovanou gramatikou, je slovní zásoba klíčem.

Další články o švédštině? Najdete je na mém blogu.