Švédština: Učebnice, kurzy, appky

Naučte se sami švédsky. Zde najdete ty nejlepší učebnice, kurzy, appky. Ve Švédsku i v České republice.

Z tepla České republiky

Skandinávský dům v Praze

Kurzy severských jazyků v Dejvicích, přednášky, rady a hlavně knihovna, která disponuje knihami hned v několika severských jazycích!

Duolingo

Profláknutá aplikace na výuku jazyků – samozřejmě najdete i švédštinu. Duolingo můžete doplnit třeba i hravou MEMRISE, kde si snadno vytvoříte i vlastní kurzy se svými slovíčkami.

Učebnice

Švédská gramatika prošla za posledních několik desetiletí jazykovou reformou, která zjednodušila některá pravidla (například kompletně vymizelo vykání).

Bez nadsázky mohu říci, že všechny gramatická pravidla zvládnete projít v celkem tenké gramatické učebnici za několik měsíců (aplikace je pak samozřejmě jiná věc), což ze švédštiny dělá ideální jazyk, který si můžete osvojit jako samouk.

Svensk Grammatik (på svenska)

Z učebnic doporučuji tuto tenoučkou švédskou gramatiku, která je nahuštěna všemi základními pravidly. Kniha je ve švédštině, což ale se slovníkem při ruce není ani pro začátečníka nepřekonatelné. Navíc jsou v knize i srovnávací příklady v ostatních jazycích.

 Rivstart

Rivstart je velmi populární učebnice. Pokud se chcete učit klasickým způsobem s cvičeními, sáhněte třeba po této populární knize.

Form i Fokus A, B, C

Skvělé doplnění ke gramatické učebnici je Form i Fokus, za mě jedna z nejlepších cvičebnic. Učila jsem se hned z několika učebnic, nicméně za nejlepší z nich považuji Form i Fokus. Stovky dlouhých, otrockých gramatických cvičení s kupou nových slovíček.

Kniha jde mimo jiné objednat i online nebo si ji nechat zaslat poštou. Nachází se na internetu i ke stažení, ale k tomu nemůžu nikoho navádět kvůli autorským právům.

Učebnice.

Internetové zdroje

Youtube

Na Youtube najdete mraky kanálů, které skvělým způsobem vysvětlují gramatiku nebo představují slovíčka podle kategorií. Pokud vás nebaví koukat do učebnice, zadejte na Youtube libovolnou gramatickou konstrukci a vyběhne vám hromada odkazů.

Language Learning with Netlix, Youtube

Jednoduché rozšíření v Google Chrome, které umožňuje sledovat obsah na Netflixu s titulky v dvou různých jazycích najednou.

Weby s cvičeními

Tématické kapitoly, videa, odkazy na cvičení. Velmi praktické pro úplné začátečníky.

Sveriges radio – švédský Český rozhlas

Skvělé podcasty, programy, švédská hudba, a navíc i poslech zjednodušených zpráv ve švédštině. Dostupné i jako appka.

SVT Play

Stovky pořadů švédské televize s výběrem titulků, samozřejmě i včetně zjednodušených zpráv ve švédštině. Dostupné i jako appka.

Gramatika…

Ze Švédska

Aplikace Språkkraft

Toto je trojice těch zdaleka NEJLEPŠÍCH aplikací, kde se naučit rychle švédsky.  Aplikace SVT Språkplay doplňuje pořady švédské televize o titulky v vámi vybraném jazyce v živém čase. Tudíž se můžete dívat na švédský pořad ve švédštině se švédskými titulky a podle zvolené úrovně se vám budou vybraná slovíčka předkládat do dalšího jazyka.

Reading Coach je pak fantastická aplikace, díky které můžete brzy začít číst e-knihy ve švédštině se zabudovaným slovníkem, který dle zvolené úrovně kontroluje váš vývoj a po každé stránce vás nechá neznámá slovíčka zopakovat v minitestu.

Veřejné knihovny

Skoro každá knihovna má vedle půjčování knih také kulturní funkci. V téměř každé knihovně tudíž máte zdarma konverzační kroužky Språkkaffé, odpoledne s právní poradnou, doučování, přednášky, seance pro matky s dětmi atd.

S kartičkou do knihovny se navíc můžete dostat jak ke světovému tisku přes aplikaci PressReader, tak třeba do aplikace Libby, kde si můžete půjčovat zadarmo e-knihy a audioknihy nejen ve švédštině.

SFI – Svenska för Invandrare a SAS

Na již několikrát zmiňované kurzy švédštiny se můžete přihlásit zdarma. Kurz obsahuje několik obtížností (SFI A, B, C, D). Na kurz navazuje gymnaziální kurz Svenska som andra språk (SAS 1, 2, 3), po jejímž absolvování jste oficiálně jazykově připraveni na studium vysoké školy ve švédštině.

Postup do dalších kurzů záleží na tom, jak rychle postupujete a jestli učitel vyhodnotí, že jste připraveni na národní zkoušku mezi levely. SFI tak můžete zvládnout i za půl roku, SAS pak za dalšího půl roku, ale výjimkou není ani student, který dokončí SFI po několika letech. Navíc vám větší školy mohou zprostředkovat tzv. praktik, neplacenou stáž nebo brigádu nebo vás nasměrovat ke krokům, které je nutno udělat v oblasti doplnění vzdělání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *